Hõrk Pau D’arco šokolaadivaht   

Ajakulu:  10 minutit

Koostisosad:

✔ 4 spl chia seemneid

✔ 180 g piima või endale meelepärast taimset alternatiivi

✔ 4 spl kookospalmisuhkrut

✔ 55 g toorkakaod

✔ Näpuotsatäis himaalaja soola

✔ Näpuotsatäis kaneeli ning kardemoni

2 kapslit Sipelgapuu koort ehk Pau D’arco või 1 pipeti täis vedelikku.

Soovikorral võid lisada kaunistuseks pähkleid,seemneid marju jms.

Võimalusel eelista mahe toorainet.

Valmistamine:

  Pane blenderisse piim, chia seemned ,toorkakao ning kookospalmisuhkur.

✔ Lisa toorkakao, kaneel, kardemon ja sool.

Blenderda kuni chia seemned on purunenud.

✔ Viimasena lisa Pau D’arco ehk sipelgapuu koor ning blenderda ja serveeri koheselt.

Soovikorral võid lisada kaunistuseks pähkleid,seemneid marju jms.

? Idee: Chia seemneid saab kasutada erinevates toitudes, et tõsta toiteväärtust lisa neid näiteks smuutisse, hommiku pudru peale, müsli, avokaado võileiva või hoopis munaroale.
?Kas tead: Õlisalvei seemned (inglise keeles Chia seed) ehk chia seemned pärinevad õistaime õlisalvei viljadest. Õlisalvei kuulub huulõieliste sugukonda. Õlisavei on pärit Lõuna-Ameerikast, kus seda kasvatati juba eelajaloolistel aegadel. Mehhikos asteekide juures oli õlisalvei koguni nii hinnatud taim, et sellele pühendati iga-aastaseid pidustusi.
 ? Kas tead:  chia seemned sisaldavad suures koguses oomega-3-rasvhappeid, antioksüdante, k.a. kvertsetiini, kiudaineid, kaltsiumi, magneesiumi, fosforit, rauda ja boori.

?Chia seemnete kasulikkus:

Puhastavad soolestikku ning parandavad seedimist

Stabiliseerivad veresuhkru taset organismis ning aitavad langetada kaalu

Toitaineterikkad sisaldades vajalikke rasvhappeid, antioksüdante, asendamatuid aminohappeid kui ka vitamiine ja mineraalaineid.

Seemned on kasulikud südame tervisele

Tugevdavad luid ja lihaseid

Kiirendavad ainevahetust ning soodustavad toksiinide väljutamist organismist

? Sipelgapuu koore puhul on täheldatud tervendavat toimet järgnevatel juhtudel

✔  külmetushaigused (respiratoorsed, infektsioonid, gripp, larüngiit);

✔ ägedad kopsu- ja bronhiaalhaigused (trahheiidid, bronhiidid, astma, pneumoonia);

✔ otiidid, sinusiidid;

✔    gastriit, mao- ja kaksteistsõrmiksoole haavandid, koletsüstiit (sapipõiepõletik);

✔    düsenteeria;

✔  kuse- ja suguelundite haigused (püelonefriit (neeruvaagnapõletik), tsüstiit (põiepõletik), uretriit ehk kusitipõletik, prostatiit, kusepõie polüübid, emakakaela põletik, veneroloogilised haigused);

✔  erineva lokalisatsiooniga põletikulised protsessid;

✔  verehaigused (mononukleoos, rauapuuduslik aneemia jt.);

✔   seenhaigused;

✔   liigesepõletikud ja reuma;

✔ nahahaigused (rasupunnid, ekseemid, paised, psoriaas, dermatoosid, vitiliigo);

✔  autoimmuunsed haigused (erütematoos);

✔ diabeet;

✔ hüpertoonia;

✔  südame-veresoonkonna puudulikkus, ateroskleroos;

✔ tuberkuloos;

✔  sapiteede läbitavuse häired, pankreatiidid.

 

Loe lisaks siit

   Head maiustamist!

 

Retsepti ja foto autor: Kadri Eisler, Biotheka

Kasutatud allikad: https://et.wikipedia.org/wiki/Lapat%C5%A1o-tuutupuu

Was this post helpful?

Lisa kommentaar