Hõrk Pau D’arco šokolaadivaht
Ajakulu: 10 minutit
Koostisosad:
✔ 4 spl chia seemneid
✔ 180 g piima või endale meelepärast taimset alternatiivi
✔ 4 spl kookospalmisuhkrut
✔ 55 g toorkakaod
✔ Näpuotsatäis himaalaja soola
✔ Näpuotsatäis kaneeli ning kardemoni
✔ 2 kapslit Sipelgapuu koort ehk Pau D’arco või 1 pipeti täis vedelikku.
Soovikorral võid lisada kaunistuseks pähkleid,seemneid marju jms.
⇨ Võimalusel eelista mahe toorainet.
Valmistamine:
✔ Pane blenderisse piim, chia seemned ,toorkakao ning kookospalmisuhkur.
✔ Lisa toorkakao, kaneel, kardemon ja sool.
✔ Blenderda kuni chia seemned on purunenud.
✔ Viimasena lisa Pau D’arco ehk sipelgapuu koor ning blenderda ja serveeri koheselt.
Soovikorral võid lisada kaunistuseks pähkleid,seemneid marju jms.
? Idee: Chia seemneid saab kasutada erinevates toitudes, et tõsta toiteväärtust lisa neid näiteks smuutisse, hommiku pudru peale, müsli, avokaado võileiva või hoopis munaroale.
?Kas tead: Õlisalvei seemned (inglise keeles Chia seed) ehk chia seemned pärinevad õistaime õlisalvei viljadest. Õlisalvei kuulub huulõieliste sugukonda. Õlisavei on pärit Lõuna-Ameerikast, kus seda kasvatati juba eelajaloolistel aegadel. Mehhikos asteekide juures oli õlisalvei koguni nii hinnatud taim, et sellele pühendati iga-aastaseid pidustusi.
? Kas tead: chia seemned sisaldavad suures koguses oomega-3-rasvhappeid, antioksüdante, k.a. kvertsetiini, kiudaineid, kaltsiumi, magneesiumi, fosforit, rauda ja boori.
?Chia seemnete kasulikkus:
✔ Puhastavad soolestikku ning parandavad seedimist
✔ Stabiliseerivad veresuhkru taset organismis ning aitavad langetada kaalu
✔ Toitaineterikkad sisaldades vajalikke rasvhappeid, antioksüdante, asendamatuid aminohappeid kui ka vitamiine ja mineraalaineid.
✔ Seemned on kasulikud südame tervisele
✔ Tugevdavad luid ja lihaseid
✔ Kiirendavad ainevahetust ning soodustavad toksiinide väljutamist organismist
? Sipelgapuu koore puhul on täheldatud tervendavat toimet järgnevatel juhtudel
✔ külmetushaigused (respiratoorsed, infektsioonid, gripp, larüngiit);
✔ ägedad kopsu- ja bronhiaalhaigused (trahheiidid, bronhiidid, astma, pneumoonia);
✔ otiidid, sinusiidid;
✔ gastriit, mao- ja kaksteistsõrmiksoole haavandid, koletsüstiit (sapipõiepõletik);
✔ düsenteeria;
✔ kuse- ja suguelundite haigused (püelonefriit (neeruvaagnapõletik), tsüstiit (põiepõletik), uretriit ehk kusitipõletik, prostatiit, kusepõie polüübid, emakakaela põletik, veneroloogilised haigused);
✔ erineva lokalisatsiooniga põletikulised protsessid;
✔ verehaigused (mononukleoos, rauapuuduslik aneemia jt.);
✔ seenhaigused;
✔ liigesepõletikud ja reuma;
✔ nahahaigused (rasupunnid, ekseemid, paised, psoriaas, dermatoosid, vitiliigo);
✔ autoimmuunsed haigused (erütematoos);
✔ diabeet;
✔ hüpertoonia;
✔ südame-veresoonkonna puudulikkus, ateroskleroos;
✔ tuberkuloos;
✔ sapiteede läbitavuse häired, pankreatiidid.
Loe lisaks siit
Head maiustamist!
Retsepti ja foto autor: Kadri Eisler, Biotheka
Kasutatud allikad: https://et.wikipedia.org/wiki/Lapat%C5%A1o-tuutupuu