Selle kuldse piima joomine õhtusel ajal on eriti tervislik ning joogi kasu on lihtsalt fenomenaalne.
Kuldse piima peamiseks koostisosaks on kurkum. Kurkum sisaldab kurkumiini, polüfenooli, mis on peamine aktiivne komponent, millel on tuvastatud üle 150 potentsiaalse terapeutilise toime. Jook sisaldab rikkalikult antioksüdante, on põletiku- ning vähivastase toimega.
Joogi lisakasu:
- on põletikuvastane, antioksüdantide rikas, antiseptiline ning valu vaigistava toimega;
- tõstab immuunsust:
- vähivastase toimega:
- aitab hoida kolesteroolitaseme korras;
- soodustab seedimist:
- puhastab maksa;
- reguleerib ainevahetust ning aitab alandada kaalu;
- hoiab vererõhu korras;
- soodustab mälu- ning aju tegevust:
- abiks erinevate nahaprobleemide korral:
- neuroloogiliste haiguste korral;
- alandab triglütseriide;
- liigesvalud, artriit.
Lisades kurkumi- või kurkumiiniga maitsestatud roogadele musta pipart, siis suurendad sellega kurkumiini biosaadavust 1000 korda, seda mustas pipras oleva piperiini tõttu. Just segades kurkumiga maitsestatud roogadesse veidike musta jahvatatud pipart, suurendab see keha imendumisvõimet omastamaks kurkumiini tervelt 2000%.
Kuldne piim
Esimene etapp ehk kurkumpasta valmistamine
– 1/4 tassi (62,5 ml) jahvatatud kurkumit (ca 3 kuhjaga spl)
– 1/2 tl jahvatatud musta pipart
– 1/2 tassi (125 ml) allikavett (võib ka filtreeritud või keedetud ja jahutatud vett)
– mett
Sega kõik koostisained väikeses potis, keera pliidiraud keskmisele kuumusele ning sega segu pidevalt segades, kuni moodustub paks pasta ja kuumuta ca 6-7 minutit. Kui selle käigus muutub pasta liiga kuivaks, lisa väheke vett juurde, lõpptulemus peab jääma selline hapukoore taoline pasta. See ei võta kaua aega, seega ära lahku pliidi juurest! Lase segul jahtuda ning hoia jahtunud segu külmikus kaanega suletud purgis või anumas. Pastat jagub umbes 2-3 nädalaks, oleneb sellest, kui mitu korda päevas seda kuldset piima teed, olgu selleks siis 1-2 korda päevas. Pastat ei soovita hoida kauem kui 14-21 päeva, sest ka see läheb halvaks. Kas pasta on veel korralik või mitte, on võimalik lõhna järgi tuvastada. Nimelt riknema hakanud pastale tekib selline kibe ja metalne lõhn juurde. Kui pastale on tekkinud selline kõrvallõhn, siis ei tohiks seda enam tarbida.
Teine etapp ehk kuldse piima valmistamine
– 1 tass (250 ml) mandli-, või kookos- või kanepipiima
– 1 tl kookosrasva
– 1/4 – 1/2 tl või rohkem (vastavalt maitse-eelistustele) kurkumipastat
– mett või muud looduslikku magusainet (agaavisiirup, vahtrasiirup vms)
Sega piim ja pasta väikeses potis, keera pliidiraud keskmisele kuumusele. Kuumutamise käigus tuleb segu pidevalt segada ning ära lase segul keema tõusta! Kui piim valmis, lisa õli ja sega see kenasti piima sisse ning kõige viimaks lisa maitseks mesi või muu magusaine.
Inimesed, kellele ei meeldi kuldne piim, aga soovivad ikkagi kasu saada kurkumi kasulikest omadustest, võiksid tarbida 1-2 tl kurkumpastat. Eriti tõhus on see artriidivalude ning muude valude korral. Juba mõne päeva möödudes peaksid tundma vahet, aga selleks peaks tarbima pastat iga päev.
Piima lisatud õli aitab liigeseid ja on ka nahale väga kasulik, on kasulik veel silmadele, juustele ja küüntele.
Kui sul on probleeme uinumisega, siis just see kuldne piim aitab sul öösel rahulikult uinuda ja magada end hommikuks kenasti välja.
Artikkel autorilt Diana 13.mai 2014.a., Hingepeegel kodulehelt .