Mikrobioom – mis seal tegelikult toimub?
Kes meist ei tahaks olla terve ja heas vormis? Üks lihtne aga oluline viis nende eesmärkide saavutamiseks on mitmekesine ja tervislik toitumine. Kas ma ikka toitun tervislikult ja saan kõiki vajalikke toitained ja vitamiine? Kuidas saaksin rohkem teada oma soolestikus toimuvast?Nüüd on võimalik oma toitumisharjumusi hinnata mikrobioomi analüüsi abil. Genorama OÜ on välja töötanud GutWellTM testi, mille abil saab vastused paljudele toitumisega seotud küsimustele.
GutWellTM test on eelkõige suunatud kõigile neile, kes on kimpus kehakaalu- ja seedimisprobleemidega, kindla dieedi järgijatele, toitumissegude ja spordijookide kasutajatele aga ka kõigile neile, kes tahavad oma toitumisharjumusi hinnata või muuta.
Mis on mikrobioom?
Meie kehas eksisteerib koos meiega triljoneid mikroorganisme ehk mikroobe – baktereid, mikroseeni, viiruseid. Mikroorganisme leidub nahal, limaskestadel, soolestikus. Mikrobioom moodustub kõikide mikroorganismide geenidest, mida on kokku 150 korda rohkem kui inimese enda geene.
Kas bakterid on head või halvad?
Meie organismis on nii kasulikke baktereid kui ka potentsiaalselt kahjulikke ehk patogeenseid baktereid. Terves organismis eksisteerivad kasulikud ja kahjulikud bakterid omavahelises kooskõlas. Kui bakterite tasakaal muutub infektsioonhaiguste, kindla dieedi või pikaajalise antibiootikumide kasutamise tagajärjel, võib see organismi muuta vastuvõtlikumaks haiguste suhtes.
Esimest korda puutume bakteritega kokku juba sündides ema sünniteede ja rinnapiima kaudu. Hiljem mõjutavad meie mikrobioomi peamiselt keskkond ja toitumine, kas siis tervisele kasulikus või haigustele vastuvõtlikkuse suunas.
Kuidas bakterid meie kasuks töötavad?
Bakterid aitavad seedida toitu, reguleerida immuunsüsteemi, kaitsta teiste haigust tekitavate bakterite eest, lõhustada toksilisi ühendeid, sünteesida vitamiine nagu B vitamiinid ja vitamiin K ning aminohappeid.
Mikrobioomi mitmekesisus, rikkus ning kooslus on olulised terve soolestiku ning üleüldise tervise tagamiseks. Tasakaalust välja viidud mikrobioomi kooslus võib kaasa tuua erinevaid terviseprobleeme nagu ülekaal, seedeprobleemid ja autoimmuunhaigused.
Kuidas mõjutab toitumine meie bakterikooslust?
Lisaks pärilikkusele, keskkonnafaktoritele ja kasutatavatele ravimitele mõjutab toitumine suuresti soolestiku mikrofloorat. Kõik need tegurid loovad iga inimese jaoks unikaalse mikrobioomi. Sarnasus teise inimese soolestiku bakteritega on ainult 10-20%.
Eriti mõjutab soolestikubakterite tüüpi ja koguseid kiudaineterikas toit. Kiudained lõhustatakse ja fermenteeritakse soolestikubakterite ensüümide poolt. Fermentatsiooni tulemusena vabanevad lühikese ahelaga rasvhapped. See omakorda alandab pH-d ja määrab, millised bakterid on soolestikus esindatud. Madalam pH tase piirab näiteks mõningate kahjulike bakterite kasvu. Lühikese ahelaga rasvhapped on tervise seisukohast väga olulised, nad stimuleerivad immuunrakkude aktiivsust ja aitavad säilitada veres normaalset glükoosi ja kolesterooli taset.
Lühikeseahelalisi rasvhappeid saavad bakterid sünteesida seedimatutest süsivesikutest ja kiudainetest nagu inuliin, resistentne tärklis, pektiinid ja fruktooligosahhariidid. Neid kiudaineid nimetatakse prebiootikumideks. Rohkelt prebiootikume sisaldavateks toitudeks on näiteks küüslauk, sibul, porrulauk, spargel, artišokk, banaan, merevetikad. Kiudained leidub rohkelt ka aedviljades, puuviljades, ubades, täiteraviljatoodetes.
Milline on minu soolestiku mikrobioom?
Soolestiku mikrobioomi kooslust saab hinnata mikrobioomi analüüsi abil, mis võimaldab tuvastada, milliseid baktereid soolestikus leidub, kui palju neid on ning kuidas need keha mõjutavad. Bakterite DNA analüüsitakse laboris, kasutades uudseimat tehnoloogiat, mis pakub kiiret ja täpset vastust. Analüüs näitab, kas bakterite kooslus on tasakaalus või on vaja muuta toitumisharjumusi, et saavutada soovitud mikrobioomi kooslus.
Tasub meeles pidada, et vaid püsivate tervislike toitumisharjumuste abil on võimalik hoida soolestiku mikrobioomi tasakaalus.
Mikrobioomi analüüs
Soolestiku mikrobioomi analüüs võimaldab kujundada teadlikku toitumist ning aidata ennetada haigusi ja terviseprobleeme. GutWellTM test annab vastused:
- Milliseid baktereid soolestikus leidub?
- Kuidas soolestiku bakterid keha mõjutavad?
- Kas soolestikus leidub liigselt kahjulikke baktereid?
- Kas soolestiku bakterid soodustavad ülekaalu?
- Kas toitumine ja bakterite kooslus on tasakaalus või oleks vaja toitumisharjumusi muuta?
- Kuidas saavutada soolestiku bakterite tasakaalustatud kooslus?
Testi tegemiseks tuleb võtta väljaheite proov, testimiskomplektis on kõik vajalik mugavalt kodus proovi võtmiseks. Vastused saadame meili teel 15-20 tööpäeva jooksul.
Soovitav on tellida vähemalt kaks analüüsi. Esimene proov anda tavapärase toitumise juures ning järgnevad pärast toitumisharjumuste ja elustiili muutmist 1-2 kuu pärast. Testimiste vahemik ei tohiks olla pikem kui 6 kuud.
Lisaartiklid:
Loe pikemalt mikroobi teadlase prf. Rob Knight’i ja entusiast Michael Pollan’i mõtteid artiklist: MIKROOBID – “MINU PARIMAD SÕBRAD”.
Loe pikemalt mikrobioomi toetavatest piimhappebakteritest SIIT.
Mikrobioomi toetavad probiootilised piimhappebakterid meie poes:
Kui on soov kapslikujul probiootikume võtta, siis soovitame tarbida Ecobiotiku sarja, kus leiab piimhappebaktereid igas vanuses soovijale.
Enim valitud Ecobiotic, mis sisaldab 10 miljardit piimhappebakterit ühes kapslis:
Kui on soov vedeliku kujul probiootikume võtta, siis soovitame Tisso sarja.
PRO EM SAN sisaldab kõrges kontsentratsioonis 31 probiootiliste mikroorganismide tüve, sealhulgas Bifidobacterium and Lactobacillus bacterium ja lisaks 24 erinevat taimset ekstrakti.
Artikli allikad: