Mis on kemikaalid?
Kemikaalid on ained, mis võivad olla kahjulikud inimese tervisele ja keskkonnale. Mõned kemikaalid võivad inimesele olla väga mürgised, põhjustada allergiaid või ärritada nahka. Tervisekahjustused võivad olla pöördumatud, näiteks on tõendeid teatud ainete vähkitekitavate, geneetilisi kahjustusi soodustavate ja paljunemisvõimet pärssivate mõjude kohta. Kõik kemikaalid kindlasti ei ole meile ohtlikud.
Probleem seisneb selles, et ohtlikke aineid leidub üliväikestes kogustes paljudes toodetes, mida me iga päevaselt tarbime.
Mis on herbitsiid glüfosaat?
Glüfosaat on põllumajanduses laialt kasutatav umbrohutõrjevahend, mis peale sihtorganismiks olevate taimede on mürgine ka paljudele teistele organismirühmadele. Mullas ja vees võivad need jäägid mõjutada erinevate organismide elutegevust, liikuda taimedesse ja talletuda saagis. Mistõttu leitakse järjest sagedamini glüfosaadijääke pinnase- ja põhjaveest ning isegi müügiks villitud pudeliveest. Samuti on glüfosaadijääkide leidude esinemissagedus suurenenud põllumajandussaadustest, nii taimsetest kui loomsetest.
Hoolimata täienevast teadmistepagasist pestitsiidide (sh taimekaitsevahendite) kahjulike mõjude kohta on nende kemikaalide, sh glüfosaadi, kasutamine Eestis viimase kümne aasta jooksul üha kasvanud…
Hetkeseisu kohta Eesti vetes leiad rohkem siit
Glüfosaat leiab laialdast kasutamist ka taimestiku piiramisel raudteede, maanteede ja hoonete ümbruses
ning seda kasutatakse isegi metsaistutamisel.
Peale umbrohutõrje kasutatakse glüfosaati ka nn mugavuskemikaalina põldude pritsimiseks vahetult enne saagi koristust, et kiirendada ja ühtlustada vilja valmimist, siis on väga tõenäoline, et ka meie toidus leidub glüfosaadi jääke.
Kuidas kemikaalid võivad meie tervist mõjutada?
Kuigi glüfosaat on taimemürk, on erinevad tootjad ning uuringud näidanud, et glüfosaat on mittespetsiifiliselt toksiline ka kõigile teistele elusorganismidele. Kui inimene puutub kokku ohtlike kemikaalidega, näiteks toidu kaudu neid sisse süües võivad kahjustada need meie tervist. See võib juhtuda, kui puutume kokku lühikese aja jooksul suurte koguste ohtlike ainetega või juhul, kui kokkupuude toimub väga väikeste kogustega pika ajaperioodi jooksul. Esimesel juhul on tegu mürgistusega ja see on tuntav kuid teisel puhul ei pruugi inimene kahju märgata enne kui terviseprobleemid on juba tekkinud.
⚡ Võimalikud terviseprobleemid:
• Muutused soolestiku bakteriaalses tasakaalus
• Lekkiva soolesündroom
• Seedeensüümide vähenemine
• Raskendatud vitamiinide ja mineraalainete omastamine
• Nõrk immuunsüsteem
• Maksaensüümide aktiivsuse vähenemine, kahandades sellega maksa võimet teisi kemikaale kehast välja viia.
• Kilpnäärme probleemid ja neeruhaigused
• Mittealkohoolse rasvmaksa väljaarenemiseni, mida omakorda seostatakse diabeediga
• Tsöliaakia ja gluteeni talumatus
• Krooniline põletik
Kuidas aidata oma keha ja ennetada võimalike terviseprobleeme?
✔ Puhasta oma keha ja soolestiku regulaarselt vähemalt kahel korral aastas.
Meie poest leiad:
Komplekt “PUHASTU” Terviklik kehapuhastuskuur (Detox)
⇨ Rohkem sobivaid tooteid leiad siit.
✔ Taasta mikrobioomi tasakaal probiootikumide abiga:
⇨ Või leia endale sobivad probiootikumid siit.
⇨ Kehapuhastuse kohta saad rohkem lugeda siit.
Kemikaalide jääke sisaldavad puuviljad, juurviljad & toiduained:
Iga-aastaselt testitakse puu- ja köögivilju, et teada saada mis on need kõige suurema kemikaalide jääkide sisaldusega, et seda toodet eelistada öko-märgistusega, samuti on ära toodud ka tooted millel puuduvad kemikaalijäägid või näit on madal ning mida võib tavapoest osta.
⚡ Enim kemikaali jääke sisaldavad:
• Maasikad
• Spinat
• Õunad
• Viinamarjad(vein)
• Paprika
• Seller
• Tomatid
? 7 kõige puhtamat toodet:
• Avokaadod
• Ananass
• Sibulad
• Baklažaan
• Seened
• Melon
• Lillkapsas
⇨ Tooted mida kindlasti eelistada öko-märgistusega: suhkur, nisu, kaer, puuvill, mandlid, soja, mais, piimatooted.
⇨ Loe rohkem siit.
Millele veel mõelda?
Riske saab vähendada, valides ohutumaid tooteid. Seetõttu on meil tarbijatena õigus teada, millised ohtlikud ained toote koostisesse kuuluvad. Ainult nii saame arvestada nendest tulenevate võimalike ohtudega meie tervisele.
✔ Eelista ökomärgisega tooteid – Ökomärgist on lihtne märgata ja see annab tarbijale kinnituse toote või teenuse tervise- ning keskkonnasõbralike omaduste kohta. Sellised tooted sisaldavad ka vähem ohtlikke aineid.
✔ Mõtle, mida tarbid! Tarbijal on õigus vajadusel küsida müüjalt, tarnijalt või tootjalt teavet tootes sisalduvate ainete kohta.
✔ Kasvata ise toitu! Kõige kindlam viis teadmaks mida sinu toit sisaldab.
Kindlaim viis hoida enda ja oma lähedaste tervist , on vähendada kokkupuuteid kemikaalidega.
Kirjutise autor: Kadri Eisler, Biotheka
Allikad:
https://www.sirp.ee/s1-artiklid/c21-teadus/mis-on-herbitsiid-glufosaat/
https://sirp.ee/s1-artiklid/c21-teadus/glufosaadisaaga-jatkub/
https://thinkbefore.eu/et/tarbija/ohtlikud-kemikaalid/
Samsel, A. and S. Seneff, Glyphosate, pathways to modern diseases II: Celiac sprue
and gluten intolerance. Interdiscip Toxicol, 2013. 6(4): p. 159-84.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3945755/
https://www.ewg.org/foodnews/summary.php
https://www.youtube.com/watch?v=SLEUA1d6WCw